You Are Here: Home » ÎN ACTUALITATE » 5 octombrie – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Educației îmi oferă prilejul de a felicita și mulțumi tuturor celor care sunt implicați în procesul educațional al tinerei generații, pentru dăruirea și pasiunea pe care o au în îndrumarea și educarea celei mai mari bogății pe care o țară o poate avea, copiii noștri.

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie, în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind World Teachers’ Day.
În România, Ziua Mondială a Educației este marcată începând cu anul 2013, când a fost introdusă în structura anului școlar, prin decizia ministrului de atunci al Educației Naționale și a celor doi președinți de federații sindicale.

România a aderat la Agenda mondială adoptată de ONU în 2015 ,,agenda 2030 pentru o dezvoltare durabilă” aceasta garantând o educație de calitate, iar pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie nu numai de creșterea substanțială de cadre didactice calificate, ci și de motivarea acestora prin valorizarea muncii lor. Din păcate, în țara noastră meseria de dascăl a devenit indezirabilă, doar 1 din 4 români și-ar mai îndrepta copilul spre meseria de profesor, iar aceasta nici nu prea se mai regăsește în meseriile viitorului.

De ce o zi consacrată cadrelor didactice – educatori, învăţători sau profesori?
Pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale. UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora.

Sindicatul învățământului „Spiru Haret” Dolj, este organizația sindicală care reunește vocile a peste 4.200 de angajați din educație din județul nostru. Suntem o voce puternică și, prin ceea ce facem cu sprijinul vostru, al membrilor de sindicat, am devenit un reper în sindicalismul doljean. Vom continua să ne asumăm obiective sindicale – legate de derularea unor relații de muncă echitabile, corecte, de obținerea unor condiții decente – materiale și financiare – de desfășurare a activității educaționale, de consiliere și sprijin a fiecăui membru. De asemenea, ne vom implica în continuare și în proiecte care vizează perfecționarea continuă și performanța sistemului. Pentru că de noi, de ceea ce realizăm (sau nu…) depinde modul în care vom fi percepuți de societate, de elevi, de părinți.
Rămânem în continuare fideli crezului exprimat de Spiru Haret cu mai bine de 100 de ani în urmă: școala românească trebuie să fie iubită și respectată, iar cei ce-și dedică viața trebuie să fie recunoscuți și apreciați pe măsura efortului lor, pentru că ei reprezintă acea forță socială îndreptată împotriva ignoranței și decăderii societății sub toate formele ei!

LA MULȚI ANI ȘI MULTĂ SĂNĂTATE, STIMAȚI COLEGI!
UNIȚI SUNTEM PUTERNICI!
Președinte al Sindicatului ,,Spiru Haret” Dolj
Prof. Nicu Cotescu

Leave a Reply

Copyright © 2020 Sindicatul Invatamantului Spiru Haret Dolj