You Are Here: Home » Anunturi MEN » Anunturi MEN

Cinci medalii de argint și o medalie de bronz: palmaresul elevilor români la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori 2018

12 Dec 2018

Lotul de juniori al României a obținut cinci medalii de argint și o medalie de bronz la a XV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe (IJSO), desfăşurată în perioada 2-11 decembrie, în Botswana (Gaborone).

Olimpicii români laureați cu argint sunt Mara Muntean (clasa a XI-a/Colegiul Național „Decebal” din Deva), Eva Maria Savin (clasa a X-a/Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București), Vlad Ștefan Oros (clasa a VIII-a/Școala Gimnazială nr. 24 din Timișoara), Matei Bogdan Pleșcan (clasa a IX-a/Colegiul Național din Iași) și Alexandru Cătălin Dianu (clasa a IX-a/Liceul Internațional de Informatică din București).

Medalia de bronz a fost adjudecată de Radu Herzal (clasa a X-a/Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare).

Lotul olimpic a fost coordonat de Daniela Bogdan (coordonator la nivel național și responsabil pentru disciplina chimie), profesor la Colegiul Național „Sf. Sava” din București, Traian Șaitan (responsabil biologie), inspector general MEN și Victor Păunescu (responsabil fizică), profesor la Colegiul Național „Octav Onicescu” din București.

În cadrul Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru Juniori, concurenții susţin trei probe: două probe teoretice (individuale) şi una practică - experiment/laborator (pe echipe, formate din 3 elevi), cu subiecte din trei discipline (chimie, fizică și biologie). La ediţia din acest an au participat 260 de elevi din 46 de ţări.

BIROUL DE COMUNICARE

(read more)

Întâlnirea ministrului Educației Naționale cu o delegație a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar

08 Dec 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a primit vineri, 7 decembrie 2018, o delegație formată din liderii Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar (FNAP - IP), în vederea identificării și agreării unor soluții la principalele provocări cu care se confruntă sistemul de învățământ preuniversitar din România.

În cadrul întrunirii, au fost dezbătute aspecte ce țin de viitorul cadru legislativ al sistemului educațional, ambele părți convenind ca noua lege a educației să cuprindă și un capitol destinat drepturilor și obligațiilor părinților.

Cei doi parteneri de dialog au convenit și cu privire la nevoia de formare a părinților în vederea înțelegerii exigențelor curriculare, precum și cu privire la necesitatea ca părinții să păstreze, în mod constant, legătura cu unitatea de învățământ și cadrele didactice implicate în procesul de învățare.

În acest context, a fost subliniată și importanța orientării profesionale și necesitatea intensificării activității de consiliere educațională a elevilor de către consilierii școlari.

Totodată, s-a reiterat și utilitatea abordării didactice centrate pe formarea de competențe și folosirea resurselor educaționale deschise, specifice nevoii de învățare a fiecărui copil, pentru creșterea accesului la experiențe de învățare interactive și de calitate ale elevilor.

De asemenea, au fost purtate discuții privind necesitatea de a introduce și anumite concursuri școlare în lista concursurilor naționale, aprobată de către Ministerul Educației Naționale, pe baza unor criterii de performanță.

(read more)

Întâlnire între ministrul Ecaterina Andronescu și reprezentantul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și Orientală (AUF), Mohamed Ketata

07 Dec 2018

„Apreciem contribuția AUF la dezvoltarea «meta-portalului» și «atlasului expertizei francofone unificate» într-o singură platformă - Biblioteca Digitală a Spațiului Universitar Francofon. România este direct interesată de existența și folosirea unui instrument precum meta-portalul propus de IDNEUF și este evident faptul că accesul la un astfel de instrument nu poate genera decât beneficii pentru orice instituție universitară din România”. 

Declarația îi aparține ministrului Ecaterina Andronescu, și a fost făcută în cadrul întrevederii avute vineri, 7 decembrie, cu directorul Direcției Regionale Europa Centrală și Orientală (DRECO) a AUF, Mohamed Ketata.

Cei doi interlocutori au abordat și aspecte ce țin de organizarea reuniunilor IDNEUF4 pe care țara noastră le va găzdui, în perioada 18-21 iunie 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Ministrul Educației Naționale a reconfirmat și implicarea României în promovarea valorilor francofone în regiune, precum și disponibilitatea MEN de a contribui la întărirea cooperării cu AUF, în vederea realizării mai multor proiecte francofone naţionale şi regionale.

În marja parteneriatului între DRECO și Institutul de Fizică Atomică (IFA), a fost lansată, în luna noiembrie 2018, cea de-a doua competiție pentru proiecte comune de cercetare, în scopul dezvoltării schimburilor științifice și tehnologice de excelență între laboratoarele de cercetare din Europa Centrală și Orientală și România, favorizând cooperări noi în domenii inovative.

Agenția Națională a Francofoniei pentru Europa Centrală și Orientală reunește, în prezent, 122 de instituții universitare sau de cercetare din 24 de țări, 39 dintre acestea fiind în România.

BIROUL DE COMUNICARE

(read more)

Întâlnirea ministrului Educației Naționale, doamna Ecaterina Andronescu, cu ambasadorul SUA în România, Excelența sa Hans Klemm

06 Dec 2018

Ministrul Ecaterina Andronescu a avut joi, 6 decembrie, o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa domnul Hans Klemm, împreună cu reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii - directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaționale, domnul Radu Ioanid, directorul Biroului de Relații internaționale, domnul Paul Shapiro -, și reprezentantul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, doamna Elisabeth Ungureanu.

Discuțiile au vizat Muzeul de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România, care urmează să se deschidă la București, precum și programele educaționale și de instruire a cadrelor didactice, necesare unei înțelegeri mai profunde a istoriei comunității evreiești în țara noastră.

Astfel, Ministerul Educației Naționale va promova cursurile acreditate pentru profesorii de istorie și științe sociale, pe tema „Rasism, xenofobie, antisemitism, probleme educaționale Holocaust”, program elaborat și implementat de către Institutul „Elie Wiesel”.

Totodată, MEN va sprijini activitatea Institutului pentru Studii de Holocaust și Genocid din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În vederea încurajării proiectelor și inițiativelor prin care tinerii sunt învățați să își facă auzite vocile în combaterea tuturor formelor de discriminare, ministrul Ecaterina Andronescu și-a manifestat interesul pentru asigurarea unei largi diseminări în rândul elevilor și studenților a informației privind deschiderea Muzeului de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

(read more)

Întrevederea de la Bruxelles a ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, cu Tibor Navracsis, comisarul european pentru educație, cultură, tineret, sport

06 Dec 2018

În cadrul vizitei oficiale efectuate la Bruxelles, în perioada 4-5 decembrie 2018, împreună cu membrii Guvernului, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu Tibor Navracsis, comisarul european pentru educație, cultură, tineret, sport.

Cu acest prilej, ministrul român al Educației a prezentat prioritățile Președinției României în domeniul educației și formării profesionale, priorități care vizează trei dimensiuni majore: mobilitatea, incluziunea și excelența.

În acest sens, România va urmări să contribuie la consolidarea identității culturale europene prin educație și la creșterea performanței sistemelor educaționale, acordând atenție sporită învățării bazate pe competențe, aptitudini, abilități și atitudini care să fie dobândite pe tot parcursul vieții. De asemenea, România va promova mobilitatea în scopul învățării, aceasta reprezentând una dintre cele mai importante pârghii în procesul de dezvoltare a capacității profesionale.

În cadrul întâlnirii, ministrul Educației Naționale și-a exprimat interesul față de dosarul privind viitorul program Erasmus+, apreciind faptul că statele membre au ajuns la un consens privind obiectivele și structura noului program. Cei doi interlocutori au subliniat importanța dezvoltării de programe de licență-master-doctorat în mai multe țări, cu participarea mai multor universități partenere. În acest mod, educația ar putea să își consolideze rolul de liant al statelor Uniunii Europene.

Totodată, a fost adusă în discuție și necesitatea extinderii rețelelor de universități europene, precum și a centrelor de excelență în învățământul profesional și tehnic. Odată cu preluarea Președinției Consiliului UE, României îi revine responsabilitatea continuării dezbaterilor pe această temă.

Demnitarul român a lansat invitația comisarului Tibor Navracsis de a participa la reuniunea ministerială, organizată în România, în perioada 15-16 mai 2019, dialogul dintre MEN și Comisia Europeană urmând a fi intensificat pe parcursul deținerii Președinției Consiliului UE.

BIROUL DE COMUNICARE

(read more)

Mesajul ministrului Educației Naționale cu prilejul Zilei Naționale a României

01 Dec 2018

„La mulți ani, România!

Într-o zi de mare sărbătoare, ne înclinăm cu recunoștință în fața memoriei făuritorilor Marii Uniri!

Atunci, slujind interesul major al României, au avut înțelepciunea și inteligența politică să așeze în primul rând interesul național și să împlinească un vis de veacuri - unirea tuturor românilor!

Gratitudinea noastră se îndreaptă și către cei care s-au jertfit în război. Faptele lor de vitejie i-au determinat pe cei care decideau tratatul de pace să sprijine România și pentru aceasta trebuie să nu îi uităm!

Unirea de la 1 Decembrie 1918 este cea mai mare binecuvântare pentru poporul român!

Casa părintească a fiecăruia dintre noi este România!

S-o prețuim, s-o respectăm, s-o apărăm și s-o slujim cu toată puterea noastră!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români, oriunde vă aflați!”

Ecaterina ANDRONESCU,

ministrul Educației Naționale

(read more)

Întrevederea reprezentanților Ministerului Educației Naționale cu delegația Ministerului Muncii, Persoanelor cu dizabilități și afacerilor sociale din Republica Socialistă Vietnam

29 Noi 2018

Reprezentanții Ministerului Educației Naționale s-au întâlnit miercuri, 28 noiembrie, cu o delegație a Ministerului Muncii, Persoanelor cu dizabilități și Afacerilor Sociale din Republica Socialistă Vietnam, condusă de Excelența Sa, domnul Dao Ngoc Dung, ministru.

În cadrul întâlnirii, cele două părți și-au exprimat interesul pentru aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul educației, subliniind importanța relațiilor dintre România și Vietnam. 

Oficialii au încurajat dezvoltarea parteneriatelor dintre instituțiile de învățământ superior din cele două state pentru susținerea mobilităților cadrelor didactice și studenților. În acest sens, a fost subliniată necesitatea unei mai bune utilizări a oportunităților oferite de acordurile bilaterale semnate. Cu acest prilej, interlocutorii au agreat realizarea de schimburi de informații și bune practici în domeniul învățământului profesional și tehnic și al învățământului superior.

Secretarii de stat din cadrul MEN și-au exprimat speranța că această vizită va contribui la îmbunătățirea cooperării în beneficiul celor două sisteme de învățământ.

(read more)

Concurs național de creativitate pentru elevi și studenți consacrat celebrării Centenarului Marii Uniri

28 Noi 2018

Celebrarea Zilei Naționale constituie un moment semnificativ în afirmarea identității naționale, sentiment care cultivă respectul față de patrimoniul spiritual și material al României, integrat în valorile perene ale întregii lumi.

Ministerul Educației Naționale lansează, cu prilejul Zilei Naționale de 1 Decembrie 2018, un concurs național adresat tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar, cu următoarele secțiuni: creație literară (versuri, proză, eseuri), arte vizuale și muzicalecreații media. Concursul este deschis și studenților din învățământul superior, domeniul arte vizuale, din cadrul a 18 universități din țară (care se pot înscrie la secțiunea aferentă).

Concursul cu tema „Recunoștință făuritorilor Marii Uniri” presupune elaborarea unei lucrări originale, reprezentativă pentru viziunea autorului. Concurenții au libertatea de a-și alege formatul de prezentare.

Concursul va lua startul luni, 3 decembrie 2018, sub semnul emoției și inspirației generate de sărbătoarea de 1 Decembrie, și se va finaliza în ultima zi de școală/cursuri din semestrul I al anului școlar în curs.

În învățământul preuniversitar, competiția se va desfășura pe niveluri de învățământ (preșcolar, primar, gimnazial, liceal), sub coordonarea cadrelor didactice de specialitate. În vacanța intersemestrială (2-10 februarie 2019), la nivelul fiecărui inspectorat școlar, vor fi selectate cele mai reușite lucrări ale preșcolarilor și elevilor din fiecare județ. În desemnarea premianților, ponderea cea mai mare o va avea originalitatea creației.

Autorii lucrărilor câștigătoare vor primi recunoașterea, în mod public, a poziției dobândite în ierarhia națională a concursului, prin premii, precum și prin acordarea Medaliei CENTENAR și a DIPLOMEI DE EXCELENȚĂ.

BIROUL DE COMUNICARE

(read more)

Participarea ministrului Ecaterina Andronescu la dezbaterea „Criza forței de muncă. Corelarea sistemului de învățământ universitar dual cu piața muncii”

27 Noi 2018

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a participat astăzi, 27 noiembrie 2018, la dezbaterea „Criza forței de muncă. Corelarea sistemului de învățământ universitar dual cu piața muncii.”

Evenimentul a reunit reprezentanții autorităților cu cei ai mediului universitar, mediului privat și ai principalelor patronate și sindicate, pentru a discuta pe tema introducerii învățământului de tip dual universitar în România, în contextul prezentării raportului „Cercetări asupra studiului dual la nivel universitar în România”, realizat de Academia de Studii Economice.

Ministerul Educației Naționale încurajează implicarea operatorilor economici în formarea profesională inițială prin învățământ profesional și prin învățământ dual și este deschis propunerilor privind introducerea sistemului de învățământ dual și la nivel terțiar.

De asemenea, MEN consideră că împreună cu mediul economic și de afaceri se pot identifica cele mai potrivite soluții pentru corelarea sistemului de învățământ universitar cu cerințele pieței muncii.

Unul dintre proiectele care urmează a fi implementate de către MEN, în acest scop, prin intermediul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), este „Dezvoltarea sistemică a învăţământului profesional şi tehnic, în concordanţă cu nevoile de dezvoltare socio-economică la nivel naţional, regional şi local”proiect finanțat din fonduri europene pentru formarea profesională.

Măsurile vor viza dezvoltarea unor mecanisme pentru anticiparea nevoilor de calificări şi competențe solicitate pe piața muncii, în scopul adaptării ofertei învățământului profesional şi tehnic la necesitățile identificate.

De asemenea, sunt luate în considerare mecanisme de asigurare şi monitorizare a calității în învățarea la locul de muncă, mecanisme de monitorizare, evaluare şi revizuire sistematică a calității formării profesionale la nivelul sistemului Învățământ Profesional și Tehnic (IPT), mecanisme de recunoaștere a excelenței în furnizarea de programe de formare profesională inițială, mecanisme de monitorizare a inserției profesionale a absolvenților IPT, precum şi măsuri pentru creșterea participării la IPT şi creșterea ocupării în rândul absolvenților IPT (dezvoltarea competențelor antreprenoriale, forme de sprijin pentru elevi, consiliere şi orientare profesională, subvenții pentru operatorii economici implicați în formarea profesională inițială).

(read more)

Echipele României au obținut șapte medalii la Turneul Internaţional de Informatică Shumen 2018

26 Noi 2018

Echipele de seniori și juniori ale României au obţinut șapte medalii la ediția a X-a a Turneului Internaţional de Informatică Shumen din Bulgaria: trei medalii de argint și patru medalii de bronz.

Medaliile de argint au fost cucerite de Maria-Alexa Tudose (clasa a X-a/Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești), Theodor - Pierre Moroianu (clasa a XI-a/Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București) și Flaviu-Cristian Verde (clasa a VII-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București).

Cei patru laureați cu bronz sunt Tiberiu Ioan Mușat (clasa a IX-a), Matei Tinca (clasa a IX-a) și Luca Mihnea Metehău (clasa a VII-a), toți elevi ai Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu" din București, și Eduard Valentin Dumitrescul (clasa a VIII-a/Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” din Suceava). Din echipa de juniori a făcut parte și Alexandru Raul Todoran (clasa a VI-a/Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie).

Olimpicii români au fost însoțiți și pregătiți de profesorii Gheorghe-Eugen Nodea (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu) și Dan Octavian Dumitrașcu (Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung), respectiv de Radu Muntean, student al Universității din București.

Competiţia s-a desfăşurat în localitatea Shumen, în perioada 21-25 noiembrie, cu participarea a peste 60 de concurenți (seniori și juniori) din Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Elveţia, Moldova, Polonia, România şi Serbia.

BIROUL DE COMUNICARE

 

(read more)

Leave a Reply

Copyright © 2013 Sindicatul Invatamantului Spiru Haret Dolj