Legea 195/2022, publicată luni în Monitorul Oficial, modifică Legea contabilității nr. 82/1991

Legea 195/2022, publicată luni în Monitorul Oficial, modifică Legea contabilității nr. 82/1991 pentru a se introduce o excepție de la regula actuală a păstrării statelor de salarii timp de 50 de ani.

De la 1 ianuarie 2023, statele de salarii vor putea fi păstrate numai cinci ani dacă angajatorul depune, pentru veniturile vizate, declarația informativă privind impozitul reținut la sursă pe beneficiari de venit (formularul 205) sau declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (formularul 112).

Legea contabilității prevede, la articolul 25, că registrele de contabilitate obligatorii și documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva societăților timp de zece ani, cu începere de la data încheierii exercițiului financiar în cursul căruia au fost întocmite. Totuși, în cazul statelor de salarii se aplică această perioadă extinsă de păstrare de 50 de ani.

Conform inițiatorilor legii, rolul măsurii este de a simplifica activitatea angajatorilor, în condițiile în care acum există la stat evidențe informatizate privind salariile și taxele aferente.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *